Oyunu Anlamak: Trabzonspor Slovenya Kampı Maçları Notlarım

   Trabzonspor ilk etap hazırlık kampı maçları notlarım: 

    Maçlar: 

   14.07.2022 Trabzonspor:2-1 MTK Budapest

   16.07.2022 Trabzonspor:2-2 Slovacko

   ✍Futbolcu, sahada yapması gereken davranışları öğrenir. Birkaç maçlık görüngü, futbolcunun öğrendiğinin anlaşılması için yeterli değildir. Öğrenme olması için davranış farklı zamanlarda gözleniyor olmalıdır. Dolayısıyla oyuncunun sisteme uyup uymayacağını ancak teknik ekip tahmin edebilir.

   ✍Kouassi; takım boyunun 60-70, enininse 50 metre olduğu bir takımda verimli olamaz. Kouassi, bir kontra atak topçusu da değil. Çizgide topla buluşup içeriye katederek yakınına gelen arkadaşıyla âniden pozisyona girebilecek, set hücumunu çözebilecek bir oyuncu. Eğer Avcı, takım eninin kısalmasını Kouassi'nin bireysel yeteneğine bırakırsa Kouassi'den istenilen verim alınamaz. Ancak Visča daha serbest bir rolde çizgiden uzak oynarsa bu hem Kouassi hem de Visča açısından daha iyi olur.

   ✍Visča hakkında yapılan bütün eleştiriler bana Edin Visča'yı Başakşehir'de doğru dürüst izlemediğinizi söylüyor. Visča'dan her sene alınacak skor katkısı 3 veya 5 aşağı bellidir. Her maç ondan alınacak defansif katkı da ne artar ne azalır. Visča'nın çok elit bir oyuncu olamamasının nedeni, dalgalanan performansıdır. Visča çok kötü bir görüntü verse bile ondan bekleneni yapar ama işin yaratıcılık kısmı çok dalgalıdır. Bu sezon da aynısı olacak.

   ✍Trabzonspor, muhtemelen bazı anlarda ve maçlarda topu rakibe bırakmak zorunda kalacak. Bazı maçlarda oyunu en geriden kurmak isteyecek; bazı maçlarda bazı anlarda set oynayacak, bazı anlardaysa geçiş oynayacak. Farklı oyuncularla bunun provası yapıldı ve gördük.

   ✍Berat- Hamšik- Bakasetas üçlüsüyle başlamak, Trabzonspor topa en az %60-65 sahip olmayacaksa mantıklı değil. Bunu geçen seneden biliyoruz.

   ✍Anlaşılan Berat, yedek kaldığı dönemde oynadığı pozisyonun gereklerini yerine getirmek için sıkı çalışmış. 10 numaradan devşirme bir oyuncu olduğu için sıkıntılar yaşamıştı. Şimdi daha çok öne çıkan bir Berat Özdemir var. Bunu ligin son periyodundan beri gözlemliyoruz. 

   ✍Bakasetas'ın geriye gelip top dağıtmaya çalışması ona da büyük haksızlık. Kadronun da oturmaya başlamasıyla Baka'nın artık daha çok gol noktalarında olması gerekir. Performansının düşmesini de gol noktalarından uzak olmasına bağlıyorum.

   ✍Larsen, çok sade bir oyuncu. Bu sene oyunun gizli kahramanlarından olacaktır. Bu tür oyuncuların hakkı pek teslim edilmese de Trabzonspor tribünleri böyle topçuları sever. Bruno Peres'le çok farklı bir profil. Buna bağlı olarak Bruno Peres'i bu sene ters ayaklı bek olarak daha fazla görebiliriz. Avcı'nın bu sene bu tür fantezileri deneyeceğini düşünüyorum.

   ✍Ofansif orta saha noktasında Trabzonspor'un pek bir alternatifi yok. Anlaşılan o ki Kerem Şen, o bölge için deneniyor. Bu, herkesi mutlu eden bir gelişme.

   ✍Saniyenin onda biri için saatlerce ekstra idman yapılan bir oyunda sağ stoperde sol ayaklı stoper oynatarak geriden her oyun kurmada en az 1 saniye kaybediyoruz. Sol ayaklı futbolcu, özellikle de genç olanı, daha çok kendi mevkisinde forma şansı bulmalıdır. Hüseyin Türkmen, oldukça büyük bir gelişme gösterdi ama henüz oyun içinde o mental gidiş gelişleri hâllettiği yönünde bir çıkarımda bulunamıyoruz. Çunkü ligin son periyodunda sakattı. Taha Altıkardeş'in oyun kurma konusunda eksikleri var.

   ✍Muhammet Taha, zaten genç yaşta sakatlık yaşamasa çoktan Avrupa'da olurdu. Yaşına göre onu da oldukça olgun gördüm. Özellikle iki ayağını birden kullanabilmesi, oldukça güzel.

   ✍Diziliş, daha çok 4-1-4-1 şeklinde olacak. Ana hedef, 4-3-3 olsa da Trabzonspor henüz 4-3-3 oynayacak kadar merkez hücumlarını geliştiremedi. Üstelik kanat oyuncuları da 4-3-3 oynatacak kadar üretken değil. Savunma güvenliğinin çok daha önemli olduğu yerlerde 4-2-3-1 de denenecektir. Ancak özellikle kenar ortaları ile etkili olmaya çalışan, dinamik takımlara karşı 4-3-2-1 derin alan savunmasının da Avcı'nın aklında olacağını düşünüyorum. 

   ✍Trabzonspor kadrosunda benzer rollerde oyuncuların olmaması oldukça sevindirici. Bu kadroyla her oyun, bir yere kadar oynanabilir. Başarılı olup olunmayacağı önce sıkı çalışmaya, sonra da nasibe bağlı.

   ✍İlk 11'in yaş ortalamasının yüksek olması, Trabzonspor adına özellikle ilerleyen haftalarda sorun olabilir. Geçen sene Trabzonspor, ön alan hareketliliğini sağlama konusunda çok sıkıntı çekmişti. Beklerden verim alınamaması, üstüne sağ stoperin de sakatlanması Trabzonspor oyununu iyice kitlemişti. Emrehan, ilerleyen haftalarda ön alan hareketsizliği sorununa çözüm olabilecek bir potansiyel.

   ✍Bu takıma transfer yapılmalı mıdır? Bir kere sağ ayaklı stoper şart. Abdullah Avcı'nın da dediği gibi her şey o sağ stopere göre şekillenecek. Bu durumda da cevabımız hem evet hem hayır olur. Ön libero bölgesi için 3-4 aday olsa da Hamšik'in sakatlığında geçişleri sağlayabilecek bir futbolcumuz yok. Ofansif orta saha da takımın alternatifi az bölgelerinden. Doğucan, Berat ve Siopis'in skor katkısının yok denecek kadar az olduğunu da düşündüğümüzde olası bir sıkışıklıkta Trabzonspor, skor üretmek konusunda sorun yaşayabilir veya kanatlara çok bağlı kalmak zorunda kalabilir. Transfer şart olmasa da çözüm şart. Ancak transfer yapılmaması durumunda Dorukhan'ın biraz daha ofansif kullanılacağını tahmin ediyorum. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkülerin Söyledikleri: İki Şeye Pişman Olan Ağasarlı Cayan Hüseyin

Türk Düşüncesi: 2023 Sath-ı Mailine Girerken...

Tolgahan'ın Gözlüğü: Acı Çekmek